Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
porcje
Mniejszy
Normalny
Większy
Sałatka z fetą i dynią pieczoną
Modern Cavegirl
Pyszna sałatka z fetą i dynią pieczoną to świetny pomysł na sezonowe śniadanie lub przekąskę. Sprawdzi się jako lunch do pracy, choć zdecydowanie najlepiej smakuje na świeżo. Idealna na jesień!
5
z 1 oceny
Wydrukuj
Udostępnij na FB
Przypnij przepis
Czas przygotowania
5
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Czas całkowity
20
minuty
minut
Rodzaj dania
Sałatka
Kuchnia
Amerykańska
Ilość porcji
1
porcja
Kalorie
444.37
kcal
Składniki
1x
2x
3x
75
g
dynia
Hokkaido
40
g
rukola
75
g
feta
12
g
pomidory suszone
w oliwie
10
g
pestki dyni
1
łyżeczka
musztarda
1
łyżeczka
ocet winny
jasny lub balsamiczny
1
łyżka
oliwa z oliwek
(u mnie oliwa z pomidorów)
Sposób przygotowania
Dynię pokroić w kostkę i upiec do miękkości (ok. 15 minut w 180° we frytkownicy beztłuszczowej lub 200° w piekarniku).
Pestki dyni lekko podprażyć na suchej patelni. Fetę pokroić w kostkę, a pomidory suszone w paseczki.
Na talerzu ułożyć rukolę, na to wyłożyć fetę, pomidory suszone, ostudzoną dynię oraz pestki dyni.
Z musztardy, octu i oliwy sporządzić dressing. Polać wierzch sałatki.
Film
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)
Adnotacje do przepisu