Cofnij Email Link
+ porcje
meatza

Meatza

Avatar for Modern Cavegirl
Oto meatza, czyli keto pizza na mięsnym spodzie. Jest to mięsny obiad w iście śródziemnomorskim stylu. Smaczny, sycący i super szybki w przygotowaniu. W dodatku ze składników, które najprawdopodobniej masz w lodówce! :D
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 4 minuty
Czas gotowania 18 minuty
Czas całkowity 22 minuty
Ilość porcji 2 porcje
Kalorie 616.53 kcal

Składniki
  

  • 200 g mięso mielone wieprzowe z szynki
  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
  • 1 kula mozzarella
  • 30 g salami w plastrach (u mnie paprykowane)
  • sól himalajskakłodawska lub morska do smaku
  • czosnek granulowany
  • oregano suszone
  • listki bazylii + bazylia suszona
  • rukola (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
 

  • Mięso mielone posolić i wyrobić. Uformować w kulę, po czym rozwałkować na papierze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° (u mnie frytkownica beztłuszczowa na 180°) na 10 minut.
  • Koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą z oliwek i przyprawami (sól, czosnek + zioła suszone). Mozzarellę pokroić w plastry.
  • Gdy mięsny spód do pizzy się upiecze, posmarować go sosem pomidorowym, a na wierzchu ułożyć mozzarellę i salami. Zapiekać kolejne 5-8 minut aż mozzarella się roztopi. Podawać posypane świeżymi listkami bazylii i/lub rukolą.

Film

Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)