Cofnij Email Link
+ porcje
Keto tiramisu dyniowe

Dyniowe tiramisu na Halloween

Avatar for Modern Cavegirl
Keto tiramisu dyniowe to pyszności utrzymane w iście mrocznych klimatach. Dynia oraz czarne kakao nadają bowiem temu keto deserowi typowo halloween'owy charakter. Jedyne, czego nie musicie się bać to nadmiaru weglowodanów, gdyż - mimo użycia dyni - 1 porcja zawiera zaledwie 5 g węglowodanów netto! 🥰
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 8 godziny 45 minuty
Rodzaj dania Deser
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 242.14 kcal

Składniki
  

Biszkopty dyniowe

Krem

Dodatkowo

Sposób przygotowania
 

Biszkopty dyniowe

  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze słodzidłem i solą. Żółtka zmiksować na gładką masę z upieczoną dynią i rozpuszczonym olejem kokosowym. Delikatnie połączyć obie masy. Mąkę łubinową wymieszać z proszkiem. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać ocet jabłkowy.
  • Wylać ciasto na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° z włączoną funkcją termoobiegu i piec przez ok. 15 minut do zrumienienia. Ostudzić. Z ciasta powykrawać dynie lub podzielić na 2 równe blaty.

Krem

  • Z jajek i mleka kokosowego w kartonie przygotować "ser", czyli rozbełtać je w mleku i zagotować, a następnie przelać przez sitko wyłożone chustą serowarską. Ostudzić i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do odsączenia.
  • Powstały "ser" zmiksować z upieczoną dynią, słodzidłem i żółtkami. Z puszki mleka kokosowego wyjąć tylko gęstą część i ubić trzepaczką na sztywno. Delikatnie połączyć obie masy.

Tiramisu

  • Świeżo zaparzone espresso połączyć z rumem. Kakao wymieszać z cynamonem.
  • Ceramiczną foremkę wyłożyć pierwszą warstwą biszkoptów. Nasączyć je połową naparu kawowo - rumowego. Następnie wyłożyć połowę kremu i sowicie posypać połową porcji kakao z cynamonem. Powtórzyć. Wstawić do lodówki na min. 4 h.

Film

Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu