Cofnij Email Link
+ porcje
keto budyniowiec

Budyniowiec, czyli torta della nonna

Avatar for Modern Cavegirl
Pyszne ciasto, idealnie wpisujące się w karnawałowy klimat, a zarazem w wytyczne keto diety. Keto budyniowiec to wariacja na temat włoskiej torta della nonna, gdyż wierzch został ozdobiony orzeszkami pinii. Koniecznie do zrobienia!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Włoska
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 231.36 kcal

Składniki
  

Budyń (najlepiej zrobić z jednodniowym wyprzedzeniem)

Ciasto kruche

Dodatkowo

Sposób przygotowania
 

Budyń

  • 3/4 mleka kokosowego zagotować. W misie miksera utrzeć żółtka z erytrytolem, do otrzymania jasnej masy. Dodać resztę (pół szklanki) mleka, mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Masę żółtkową przelać do zagotowanego mleka i ugotować gęsty budyń, cały czas mieszając. Ugotowany budyń przelać do miski, przykryć folią spożywczą, całkowicie wystudzić (najlepiej zrobić z dłuższym wyprzedzeniem).

Ciasto kruche

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na jednolite ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez. ok. 20 minut. Następnie 3/4 ciasta rozwałkować na placek o średnicy większej niż forma. Przełożyć do formy, wyłożyć na jej spód i boki. Podpiec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175°.
  • Na ciasto przełożyć budyń, wyrównać. Rozwałkować pozostałe ciasto, położyć na wierzch ciasta, skleić ze spodem ciasta.

Dodatkowo

  • Wierzch ciasta posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać orzeszkami pinii. Piec w piekarniku nagrzanym do 175° przez ok. 30 minut (uważać na wierzch ciasta, żeby się nie przypalił - w razie czego przykryć folią aluminiową).

Film

Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

  1. Ciasto jest najlepsze po 2-3 dniach, kiedy ciasto lekko zmięknie od budyniu. Znacznie łatwiej jest je wtedy także porcjować.