Pyszne ciasto, idealnie wpisujące się w karnawałowy klimat, a zarazem w wytyczne keto diety. Keto budyniowiec to wariacja na temat włoskiej torta della nonna, gdyż wierzch został ozdobiony orzeszkami pinii. Koniecznie do zrobienia!
3/4 mleka kokosowego zagotować. W misie miksera utrzeć żółtka z erytrytolem, do otrzymania jasnej masy. Dodać resztę (pół szklanki) mleka, mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Masę żółtkową przelać do zagotowanego mleka i ugotować gęsty budyń, cały czas mieszając. Ugotowany budyń przelać do miski, przykryć folią spożywczą, całkowicie wystudzić (najlepiej zrobić z dłuższym wyprzedzeniem).
Ciasto kruche
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na jednolite ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez. ok. 20 minut. Następnie 3/4 ciasta rozwałkować na placek o średnicy większej niż forma. Przełożyć do formy, wyłożyć na jej spód i boki. Podpiec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175°.
Na ciasto przełożyć budyń, wyrównać. Rozwałkować pozostałe ciasto, położyć na wierzch ciasta, skleić ze spodem ciasta.
Dodatkowo
Wierzch ciasta posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać orzeszkami pinii. Piec w piekarniku nagrzanym do 175° przez ok. 30 minut (uważać na wierzch ciasta, żeby się nie przypalił - w razie czego przykryć folią aluminiową).