Keto pączki smażone to pozycja obowiązkowa w Tłusty Czwartek. Małe pączusie w posypce cynamonowej to świetna słodka przekąska. Świetna alternatywa dla innych tłustoczwartkowych słodkości!
Jajka wymieszać z masłem klarowanym i stewią. W osobnej misce wymieszać składniki suche. Następnie wsypać je do jajek i wymieszać do połączenia, po czym lekko wyrobić dłonią. Odstawić na 15 minut do lodówki.
Rozgrzać tłuszcz. Z ciasta uformować 12 kulek o średnicy ok. 3 cm. Wykładać na rozgrzany tłuszcz (po 6 sztuk na raz) i smażyć po ok. 2-3 minuty z każdej strony aż do zrumienienia. Wykładać na papier kuchenny do odsączenia.
Posypka cynamonowa
Wymieszać erytrytol z cynamonem. Jeszcze ciepłe pączki dokładnie obtoczyć w cynamonowym erytrytolu.
Ilość tłuszczu, który użyłam do smażenia to ok. 200 g, jednak w kalkulacji wartości odżywczych uwzględnione zostało tylko 100 g, gdyż ok. połowa tłuszczu nie została wykorzystana.