Go Back
Keto bułki sezamowe

Keto bułki sezamowe

Pyszne, mięciutkie niskowęglowodanowe bułki to coś, co tygryski lubią najbardziej... :) W tej roli świetnie sprawdzają się te keto bułki sezamowe. Idealne na keto śniadanie!
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 50 mins
Czas całkowity 1 hr
Rodzaj dania Pieczywo
Kuchnia Amerykańska, Europejska, Wege
Ilość porcji 6 bułek

Składniki
  

  • 3 białka jaj
  • 1 jajko
  • 50 g mąki sezamowej
  • 50 g mąki lnianej (czyli zmielonego siemienia lnianego)
  • 20 g łupin babki płesznik zmielonych
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszony czosnek (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kwaśnego winianu potasu (inaczej cream of tartar lub kamień winny)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 300 ml wody wrzącej
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 garść ziaren slonecznika łuskanych

Sposób przygotowania
 

  • Wszystkie suche składniki (poza sezamem) wsypać do misy miksera i wymieszać. Dodać jajka oraz białka jaj i przemieszać do połączenia składników. Dalej miksując dodawać powoli wrzącą wodę. Gdy ciasto stanie się jednorodne podzielić je na 6 równych części i uformować kulę. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać sezamem i słonecznikiem. Lekko docisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 50 minut (aż bułki ładnie urosną i się zezłocą).
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 bułki:
Wartość energetyczna: 154 kcal
Tłuszcz: 8,0 g
Węglowodany: 4,1 g
Błonnik 3,5 g
Białko 12,7 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: