Go Back
keto makowiec

Rolada makowa

Typowo świąteczny wypiek - keto rolada makowa wyglądem i smakiem nie różni się od tradycyjnego makowca. Jest za to niskowęglowodanowa i zgodna z wytycznymi diety ketogenicznej. A więc Święta Bożego Narodzenia uratowane! :)
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 4 hrs 50 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Wege
Ilość porcji 16 porcji

Składniki
  

Nadzienie makowe

  • 200 g maku niebieskiego
  • 250 ml gęstego mleka kokosowego
  • 100 g masła migdałowego
  • 50 g orzechów włoskich drobno posiekane
  • 50 g orzechów laskowych drobno posiekane
  • 1 garść rodzynków
  • 1 garść skórki z pomarańczy suszonej, domowej
  • 25 ml ciemnego rumu
  • 10 kropli stewii w płynie
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 0,5 łyżeczki ekstarktu pomarańczowego

Rolada biszkoptowa

  • 5 jaj (żółtka i białka osobno)
  • 5 łyżek erytrytolu płaskich
  • 50 g mąki kokosowej
  • 50 g rafinowanego oleju kokosowego
  • 50 g gęstego mleka kokosowego
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki kwaśnego winianu potasu (inaczej cream of tartar lub kamień winny)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 g maku niebieskiego

Polewa

  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 2 łyżki jogurtu kokosowego lub gęstego mleka kokosowego
  • 1 garść skórki pomarańczowej do dekoracji

Sposób przygotowania
 

Nadzienie makowe

  • Rodzynki oraz skórkę z pomarańczy namoczyć w rumie. Mleko kokosowe zagotować, wrzucić doń mak i mieszając gotować przez ok 5 minut. Zdjąć z kuchenki i odstawić na minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc. Po tym czasie przełożyć masę do malaksera i zmiksować razem z masłem migdałowym. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Dosłodzić do smaku w razie potrzeby.

Rolada biszkoptowa

  • Białka ubić na sztywno z solą, a pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce erytrytolu. Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać na gładką masę z żółtkami i mlekiem kokosowym. Dodać pozostałe składniki do masy, a następnie wymieszać ją delikatnie z ubitymi białkami. Masę rozsmarować równomiernie na płaskiej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Gdy się zrumieni, wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku formując rulon. Gdy ostygnie wypełnić rulon nadzieniem makowym i odstawić do schłodzenia do lodówki.

Polewa

  • Mus kokosowy rozpuścić na niewielkim ogniu, dodać jogurt kokosowy lub mleko kokosowe i dobrze wymieszać tak, żeby nie było grudek. Polać polewą wierzch rolady makowej i posypać skórką pomarańczową.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez skórki pomarańczowej):
Wartość energetyczna: 226 kcal
Tłuszcz: 19,4 g
Węglowodany: 6 g
Błonnik 4,2 g
Białko 6,6 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
Inspirację do keto rolady makowej stanowił ten przepis.