Cofnij Email Link
+ porcje
keto makowiec

Rolada makowa

Avatar for Modern Cavegirl
Typowo świąteczny wypiek - keto rolada makowa wyglądem i smakiem nie różni się od tradycyjnego makowca. Jest za to niskowęglowodanowa i zgodna z wytycznymi diety ketogenicznej. A więc Święta Bożego Narodzenia uratowane! :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 4 godziny 50 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 16 porcji
Kalorie 268.55 kcal

Składniki
  

Nadzienie makowe

Rolada biszkoptowa

Polewa

Sposób przygotowania
 

Nadzienie makowe

  • Rodzynki oraz skórkę z pomarańczy namoczyć w rumie. Mleko kokosowe zagotować, wrzucić doń mak i mieszając gotować przez ok 5 minut. Zdjąć z kuchenki i odstawić na minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc. Po tym czasie przełożyć masę do malaksera i zmiksować razem z masłem migdałowym. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Dosłodzić do smaku w razie potrzeby.

Rolada biszkoptowa

  • Białka ubić na sztywno z solą, a pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce erytrytolu. Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać na gładką masę z żółtkami i mlekiem kokosowym. Dodać pozostałe składniki do masy, a następnie wymieszać ją delikatnie z ubitymi białkami. Masę rozsmarować równomiernie na płaskiej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Gdy się zrumieni, wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku formując rulon. Gdy ostygnie wypełnić rulon nadzieniem makowym i odstawić do schłodzenia do lodówki.

Polewa

  • Mus kokosowy rozpuścić na niewielkim ogniu, dodać jogurt kokosowy lub mleko kokosowe i dobrze wymieszać tak, żeby nie było grudek. Polać polewą wierzch rolady makowej i posypać skórką pomarańczową.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Inspirację do keto rolady makowej stanowił ten przepis.