Cofnij Email Link
+ porcje
keto piernik

Piernik z powidłami

Avatar for Modern Cavegirl
Pyszny, miękki i wilgotny keto piernik to ciasto idealne na Święta Bożego Narodzenia. Pachnie czekoladą i aromatycznymi przyprawami. W dodatku robi się go całkiem szybko. Polecam, zwłaszcza jeśli w tym roku wyjątkowo robicie Święta last minute... :)
4.50 z 4 ocen
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Czas całkowity 1 godzina 5 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 273.29 kcal

Składniki
  

Piernik

Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania
 

Piernik

  • Suche składniki wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę z erytrytolem i szczyptą soli. Olej kokosowy rozpuścić na niewielkim ogniu i wymieszać z powidłami, po czym dodawać po łyżce do masy jajecznej dalej ją ubijając na małych obrotach. W międzyczasie dosypywać także po trochu mieszanki suchych składników. Jeśli masa będzie za rzadka, to dodać jeszcze odrobinę mąki kokosowej. Masę umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 45 - 50 minut (do suchego patyczka). Ostudzić w otwartym piekarniku.

Polewa

  • Olej kokosowy, mleko kokosowe i czekoladę umieścić w garnuszku i lekko podgrzewać. Gdy składniki się rozpuszczą dokładnie wymieszać i oblać powstałą masą wierzch piernika. Posypać migdałami i orzechami pecan.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

Inspirację do keto piernika z powidłami stanowił ten przepis.