Cofnij Email Link
+ porcje
keto pierniczki

Pierniczki lukrowane

Avatar for Modern Cavegirl
Pięknie wyglądają i świątecznie smakują. Mogą stanowić piękną ozdobę na choinkę - o ile oczywiście uda Wam się im oprzeć i nie zjeść zanim choinka pojawi się w Waszym domu. :D Chodzi oczywiście o świąteczne keto pierniczki lukrowane!
4.50 z 2 ocen
Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina 35 minuty
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Ilość porcji 30 pierniczków
Kalorie 13.26 kcal

Składniki
  

Pierniczki

Lukier

Sposób przygotowania
 

Pierniczki

  • Mąkę kokosową podprażyć na suchej patelni aż się przyrumieni. Odstawić do ostudzenia. Mus kokosowy rozpuścić. Wszystkie składniki ciasta umieścić w malakserze i rozdrobnić aż do uzyskania zbitej masy. Ciasto na pierniczki owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Wyjąć rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, po czym wykrawać pierniczki używając świątecznych kształtów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 - 25 minut aż do lekkiego zrumienienia. Nie trzymać zbyt długo w piekarniku, bo będą wysuszone! Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Lukier

  • Białko ubić z kwaśnym winianem potasu, a pod koniec ubijania dodać erytrytol i inulinę. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub grubego woreczka z obciętym rogiem. Dekorować pierniczki według własnego uznania. W celu uzyskania lukru w kolorze czerwonym do części masy dodać odrobinę naturalnego barwnika spożywczego w kolorze czerwonym. Po udekorowaniu odstawić pierniczki w suche miejsce, aby lukier zastygł. Można również wstawić je na kilka minut do piekarnika z włączoną funkcją grill. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)