Cofnij Email Link
+ porcje
Keto delicja

Delicja czekoladowo - pomarańczowa

Avatar for Modern Cavegirl
Keto delicja czekoladowo - pomarańczowa to pyszne i pachnące Świętami ciasto przekładane. Każda warstwa ma do zaoferowania coś innego w kwestii nut smakowych i konsystencji. Spód to krucha beza kokosowa, następnie krem kawowy, potem galaretka pomarańczowa, a zwieńczeniem jest krem kawowo- jogurtowy. Polecam!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 1 godzina 30 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 16 porcji
Kalorie 141.08 kcal

Składniki
  

Bezowy spód

Masa żółtkowo - kawowa

  • 1 szt. mleko kokosowe w puszce schłodzonej uprzednio w lodówce przez minimum 12 h lub śmietanki kokosowej
  • 3 szt. żółtka
  • 1 łyżka kawa mielona
  • 1 łyżeczka żelatyna w wersji wege zastąp agarem
  • 30 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol

Galaretka pomarańczowa

Masa jogurtowo - kawowa

Sposób przygotowania
 

Bezowy spód

  • Białka ubić na sztywną masę z solą i kwaśnym winianem potasu. Dodawać po łyżce erytrytolu i ubijać dalej aż do uzyskania lśniącej masy. Dodać kakao i wymieszać. Formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 - 18 minut. Wyjmij i ostudź.

Krem żółtkowo - kawowy

  • Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody (do przykrycia). Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody (też do przykrycia). Żółtka ubić na parze z erytrytolem. Z puszki mleka kokosowego wyjąć tylko stałą część i ubić na sztywno. Odłożyć 1/3 ubitej śmietanki kokosowej i schować do lodówki. Pozostałą część delikatnie wymieszać z masą żółtkową. Kawę przecedzić i zalać nią napęczniałą żelatynę. Całkowicie ją rozpuścić, po czym przelać do kremu i szybko wmieszać żeby nie było grudek. Krem wyłożyć na ostudzoną bezę.

Galaretka pomarańczowa

  • Zetrzeć skórkę z pomarańczy, a następnie wycisnąć z niej sok. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody (do przykrycia), a gdy napęcznieje zalać odrobiną wrzątku i całkiem rozpuścić. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, a także stewię i kurkumę. Dobrze wymieszać. Dolać wody tak, aby uzyskać w sumie 400 - 450 ml galaretki. Wstawić do lodówki, a gdy zacznie tężeć wylać ją na krem kawowy.

Krem kawowo - jogurtowy

  • Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać trochę wrzątku żeby ją całkowicie rozpuścić. Posłodzić erytrytolem i dodać kawę, a następnie zmiksować z pozostałą bitą śmietaną kokosową i jogurtem kokosowym. Wyłożyć na stężałą galaretkę pomarańczową. Wierzch posypać kakao.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu