Go Back
Keto pierniczkowe latte

Pierniczkowe latte

Keto pierniczkowe latte nie tylko rozgrzewa, ale także wprowadza w świąteczny nastrój, a chyba właśnie tego nam wszystkim teraz potrzeba! Proponuję raczyć się nim nie tylko w domowym zaciszu, ale także zabrać go ze sobą na wynos i rozsiewać świąteczne aromaty cynamonu i piernika w całej okolicy! :D
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 3 mins
Czas całkowity 8 mins
Rodzaj dania Napoje
Kuchnia Amerykańska, Vegan, Wege
Ilość porcji 1 porcja
Calories 185 kcal

Składniki
  

Pierniczkowe latte

  • 1 łyżeczka kawy z cykorii lub instant espresso albo zaparz prawdziwą kawę
  • 1 miarka peptydów kolagenowych (opcjonalnie; ominąć w wersji wege/vegan lub zastąpić białkiem roślinnym)
  • 1 miarka oleju MCT w proszku lub 1 łyżka płynnego oleju MCT
  • 15 ml gęstego mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki erytrytolu lub kilka kropli stewii w płynie (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 ciastko piernikowe pokruszone (opcjonalnie)

Przyprawa piernikowa

  • 4 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
  • 1/2 łyżeczki goździków mielonych

Sposób przygotowania
 

  • Wszystkie składniki przyprawy do piernika wymieszaj i przełóż je do słoiczka. Do pojemnika od blendera wrzuć wszystkie składniki kawy. Zalej połową szklanki wrzątku i zblenduj tak, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły i przelej do kubka. Uzupełnij wrzątkiem. Wierzch możesz przyozdobić ubitą śmietanką kokosową lub kremówką i posypać pokruszonymi pierniczkami.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez posypki piernikowej):
Wartość energetyczna: 185 kcal
Tłuszcz: 12,6 g
Węglowodany: 6,4 g
Błonnik 1,0 g
Białko 11,8 g