Cofnij Email Link
+ porcje
Paella

Paella mixta

Avatar for Modern Cavegirl
Tradycyjne hiszpańskie danie w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną, czyli keto paella to wspaniała potrawa w iście śródziemnomorskim stylu. Idealna na romantyczną kolację lub przyjemny obiad w gronie znajomych. Ta mieszanka owoców morza, kurczaka, smażonych na oliwie warzyw oraz aromatycznych przypraw potrafi zawrócić w głowie! Spróbujcie, a z pewnością się zakochacie w tej potrawie!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 40 minuty
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 394.6 kcal

Składniki
  

  • 1 szt. cebula drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnek posiekane w cienkie plasterki
  • 3 łyżki oliwa z oliwek
  • 150 g mieszanka owoców morza (jeśli korzystasz z mrożonki, to należy je rozmrozić przed użyciem!)
  • 16 szt. krewetki tygrysie (jeśli korzystasz z mrożonki, to należy je rozmrozić przed użyciem!)
  • 6 szt. skrzydełka lub podudzia z kurczaka
  • 100 g chorizo obrane ze skórki i pokrojone w plasterki
  • 1 szt. papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 100 g zielony groszek (jeśli korzystasz z mrożonki, to należy go rozmrozić przed użyciem!)
  • 1/2 szt. kalafior startego na tarce na kawałki wielkości ryżu
  • 150 ml białe wino
  • 1/2 szklanki bulion drobiowy
  • 2 szczypty szafran
  • 1 łyżeczka papryka słodka
  • sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania
 

  • Kurczaka posypujemy solą i papryką i obsmażamy z obu stron na łyżce oliwy aż się lekko zrumienią. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Wrzucamy chorizo oraz paprykę czerwoną i także je rumienimy na patelni. Zdejmujemy, a na patelni ląduje mieszanka owoców morza oraz krewetki tygrysie, które smażymy przez 2-3 minuty. Także je zdejmujemy. Jeśli korzystasz z marynowanych owoców morza, nie podsmażasz ich tylko dodajesz na sam koniec do dania i chwilę podgrzewasz.
  • Następnie szklimy na oliwie drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dorzucamy ryż z kalafiora i mieszamy przez chwilę. Dolewamy wino i dajemy mu odparować. Następnie całość zalewamy gorącym bulionem, w którym rozpuszczamy szafran. Dodajemy groszek oraz wcześniej podsmażone mięso z kurczaka, chorizo, paprykę czerwoną oraz groszek.
  • Przykrywamy i dusimy przez ok. 10 - 15 minut aż do miękkości. Po tym czasie odkrywamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie odparowujemy nadmiar płynu. Na chwilę przed podaniem dodajemy mieszankę owoców morza. Krewetki tygrysie zachowujemy do dekoracji.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu