Pyszne, jesienne ciasto z orzechami w roli głównej. W tym przypadku są to orzechy pecan, co sprawia, że jest to keto pecan pie. Jest to typowo amerykański wypiek, który zwyczajowo uświetnia Święto Dziękczynienia. Zapewniam jednak, że podbije ono także europejskie podniebienia! Koniecznie spróbujcie!
Z podanych składników uformuj gładkie ciasto korzystając z malaksera. Ciastem wyłóż niewielką tortownicę (20 cm średnicy), nakłuj je widelcem i schłodź w lodówce przez 15 - 20 minut. Po tym czasie podpiecz go przez ok 10 - 12 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu.
Nadzienie orzechowe
Orzechy posiekaj na drobne kawałki. Jajka ubij z olejem kokosowym (lub masłem) i bezcukrowym syropem klonowym, a jeśli go nie używasz, z erytrytolem i aromatem klonowym. Na podpieczony spód wyłóż orzechy i zalej je masą jajeczno - klonową. Piecz przez kolejne 30 minut (aż masa się zetnie). Wyjmij z piekarnika i ostudź.