Cofnij Email Link
+ porcje
ciasto orzechowe

Pecan Pie

Avatar for Modern Cavegirl
Pyszne, jesienne ciasto z orzechami w roli głównej. W tym przypadku są to orzechy pecan, co sprawia, że jest to keto pecan pie. Jest to typowo amerykański wypiek, który zwyczajowo uświetnia Święto Dziękczynienia. Zapewniam jednak, że podbije ono także europejskie podniebienia! Koniecznie spróbujcie!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Czas całkowity 1 godzina 20 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 235.87 kcal

Składniki
  

Spód

Orzechowe nadzienie

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Z podanych składników uformuj gładkie ciasto korzystając z malaksera. Ciastem wyłóż niewielką tortownicę (20 cm średnicy), nakłuj je widelcem i schłodź w lodówce przez 15 - 20 minut. Po tym czasie podpiecz go przez ok 10 - 12 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu.

Nadzienie orzechowe

  • Orzechy posiekaj na drobne kawałki. Jajka ubij z olejem kokosowym (lub masłem) i bezcukrowym syropem klonowym, a jeśli go nie używasz, z erytrytolem i aromatem klonowym. Na podpieczony spód wyłóż orzechy i zalej je masą jajeczno - klonową. Piecz przez kolejne 30 minut (aż masa się zetnie). Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu