Cofnij Email Link
+ porcje
Pianki

Ptasie mleczko

Avatar for Modern Cavegirl
Te słodkie pianki w czekoladzie zna i lubi chyba każdy. Stanowią wizytówkę polskiego przemysłu cukierniczego i są często wybierane jako souvenir z Polski. Dzisiaj prezentuję je w wersji beznabiałowej i niskowęglowodanowej. Przed Wami keto ptasie mleczko!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Czas całkowity 1 godzina 15 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 6 sztuk
Kalorie 103.05 kcal

Składniki
  

Sposób przygotowania
 

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na niewielkim ogniu (na kuchence indukcyjnej ustawić poziom grzania na 2). Gdy się całkiem rozpuści dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Żelatynę namoczyć w 25 ml zimnej wody. Gdy dobrze nasiąknie dolać 25 ml wrzątku i dobrze wymieszać, aby nie powstały grudki. Schować do lodówki do lekkiego stężenia. Silikonową foremkę do czekoladek wypełnić 1/2 masy czekoladowej i równomiernie rozprowadzić ją w otworach na czekoladki. Schować do lodówki do zastygnięcia. Mleko lub śmietankę kokosową ubić z erytrytolem lub stewią, dodać wybrany ekstrakt lub aromat. Dodać tężejącą żelatynę i szybko zmiksować na gładką masę. Wypełnić nią otwory w foremce, ale nie do pełna - należy zostawić odrobinę miejsca na pozostałą czekoladę. Po zalaniu pianek pozostałą czekoladą włożyć je do lodówki na minimum 1 h do pełnego stężenia.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu