Cofnij Email Link
+ porcje
Gofry dyniowe

Gofry dyniowe

Avatar for Modern Cavegirl
Keto gofry dyniowe to dobry pomysł na śniadanie na wynos. Chociaż sprawdzą się równie świetnie także w roli deseru. Wystarczy odrobinę je dosłodzić.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 30 minuty
Rodzaj dania Deser, Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Amerykańska
Ilość porcji 5 sztuk
Kalorie 88.94 kcal

Składniki
  

Gofry dyniowe

Śmietankowe nadzienie

Sposób przygotowania
 

Gofry dyniowe

  • Jajko ubić z rozpuszczonym masłem klarowanym. Dodać puree z dyni, a następnie suche składniki, czyli inulinę, mąkę kokosową oraz sodę oczyszczoną i sól. Dobrze wymieszać lub jeszcze raz krótko zmiksować. Przelać masę do foremek do gofrów i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 15 minut (do lekkiego zrumienienia). Alternatywnie można upiec je w mikrofali nastawiając na 1- 1,5 minuty. Z podanych proporcji wychodzi 5 niewielkich gofrów.

Śmietankowe nadzienie

  • W międzyczasie przygotować nadzienie. Mus kokosowy rozpuścić na bardzo małym ogniu. Wymieszać z jogurtem kokosowym. W celu uzyskania słodkiej wersji gofrów można dosłodzić stewią lub erytrytolem. Upieczone i ostudzone gofry smarować nadzieniem śmietankowym. Można też przełożyć je nadzieniem niczym kanapkę (jak na zdjęciach).
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu