Go Back Email Link
+ servings
keto szarlotka

Tarta z budyniem i jabłkami

Modern Cavegirl
Iście jesienny wypiek w niskowęglowodanowym wydaniu, czyli keto tarta z jabłkami. Zachwyca nie tylko smakiem , ale i formą - różyczki z jabłek wyglądają bowiem zjawiskowo. Polecam, przede wszystkim na różnego rodzaju okazje!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 45 mins
Czas gotowania 45 mins
Czas całkowity 1 hr 30 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 16 porcji
Kalorie 155.44 kcal

Składniki
  

Kokosowy spód

Budyń waniliowy

Dodatkowo

Sposób przygotowania
 

Kokosowy spód

  • Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto używając do tego celu malaksera. Wylepić nim okrągłą formę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić na pół godziny do lodówki, po czym nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra i dół).

Budyń waniliowy

  • W garnku z grubym dnem wymieszać składniki budyniu. Wstawić na niewielki ogień i cały czas mieszać aż masa znacznie zgęstnieje (nie gotować!). Odstawić do ostygnięcia.

Jabłka

  • Jabłka pokroić na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Na patelnię wylać gorącą wodę- tyle, aby przykryła dno. Dodać łyżkę erytrytolu. W tak powstałym syropie gotować partiami plasterki jabłek aż zmiękną i staną się elastyczne. Ostudzić je.

Finalna kompozycja

  • Na zrumieniony spód wylać ostudzony budyń i wstawić na kolejne 10- 15 minut do piekarnika. Z jabłek formować różyczki i wykładać na wierzch budyniu jedna obok drugiej lekko je wciskając i uważając aby zachowały swoją formę. Piec kolejne 20 minut z funkcją grilla.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu