Go Back Email Link
+ servings
Keto śniadanie

Keto zapiekanka dyniowa

Modern Cavegirl
Pyszna keto zapiekanka dyniowa to rewelacyjny pomysł na rozgrzewające śniadanie! Co nie oznacza oczywiście, że nie sprawdzi się podczas innych posiłków. Zresztą bez względu na porę dnia smakuje wyśmienicie!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 40 mins
Rodzaj dania Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Amerykańska
Ilość porcji 3 porcje
Kalorie 216.25 kcal

Składniki
  

  • 50 g boczku
  • 50 g chorizo (lub zamiennie - więcej boczku)
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki dyni makaronowej uprzednio upieczonej i wyskrobanej widelcem w celu uzyskania długich włókien
  • 0,5 szklanki gęstego jogurtu kokosowego
  • 20 g pecorino (lub więcej - według uznania)
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 0,25 łyżeczki czosnku suszonego
  • 2 szczypty pieprzu świeżo mielonego (do smaku)

Sposób przygotowania
 

  • Boczek i chorizo pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć. W międzyczasie rozbełtać jajko z jogurtem kokosowym i przyprawami. Pecorino zetrzeć na tarce lub pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Rumiany boczek i chorizo wymieszać z miąższem dyni makaronowej, po czym dodać do masy jajecznej i dobrze wymieszać dodając także ser pecorino. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub niewielkiego prostokątnego naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (funkcja góra + dół) do zrumienienia (ok. 20 - 25 minut). Najlepiej serwować gorące.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu