Go Back
+ servings
Rolada dyniowa

Keto rolada dyniowa

Zjawiskowa i przepyszna pomarańczowa biszkoptowa rolada dyniowa przełożona śnieżnobiałym kremem kokosowym to świetny pomysł na jesienny deser. Ja marzyłam o niej już od kilku miesięcy. Nareszcie udało mi się ją zrobić, choć nie bez przeszkód po drodze... :)
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 1 hr 35 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Wege
Ilość porcji 12 porcji

Składniki
  

Biszkopt dyniowy

  • 35 g mąki kokosowej
  • 70 g puree z dyni
  • 30 g erytrytolu
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 25 g masła klarowanego rozpuszczonego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka łupin babki płesznik zmielonych
  • 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce wrzątku (w wersji wege zastąpić agarem)
  • 1 łyżeczka estraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kwaśnego winianu potasu (cream of tartar)
  • 1/4 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej

Krem kokosowy

  • 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego przez min. 24 h w lodówce
  • 320 g gęstego jogurtu kokosowego
  • 15 kropli stewii w płynie
  • 2 łyżeczki żelatyny czubate rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku (w wersji wege zastąpić agarem)

Sposób przygotowania
 

Biszkopt dyniowy

  • Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka wymieszać z mokrymi składnikami na biszkopt dyniowy. Delikatnie wymieszać masę z ubitymi białkami. Suche składniki wymieszać w osobnej miseczce i po trochu dodawać do masy jajeczno - dyniowej delikatnie mieszając. Wyłożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując prostokąt o grubości ok. 1 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 15 - 20 minut (aż do zrumienienia). Jeszcze nagrzany biszkopt zrolować i zostawić do ostygnięcia.

Krem kokosowy

  • Wybrać stałą część mleka z puszki i ubić na sztywno. Dodać jogurt, stewię i żelatynę i jeszcze raz zmiksować. Masą wypełnić biszkoptową roladę zostawiając kilka łyżek do dekoracji. Schłodzić w lodówce do pełnego stężenia masy.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 158 kcal
Tłuszcz: 14,1 g
Węglowodany: 4,2 g
Błonnik 0,6 g
Białko 9,0 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: