Keto panna cotta dyniowa to pyszny i atrakcyjny deser, idealny na Halloween last minute, bo robi się ją naprawdę szybko. Zwieńczona czarną galaretką kawową posiada iście halloweenową kolorystykę. Happy Halloween!
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Instant espresso rozpuścić w gorącej wodzie, dodać stewię, czarne kakao i ewentualnie rum. Gdy żelatyna namięknie, zalać ją gorącą kawą. Przelać płyn do foremek. Odstawić do lodówki do stężenia. W międzyczasie przygotować panna cottę dyniową.
Panna cotta dyniowa
Zimną wodę wlać do garnuszka i posypać równomiernie żelatyną. Mleko kokosowe zblendować z pozostałymi składnikami. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać lekko całość do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Wymieszać z masą dyniową. Panna cottę rozłożyć równomiernie w foremkach na zastygniętej galaretce kawowej. Włożyć do lodówki na min. 30 minut do pełnego stężenia. Po tym czasie wykładać panna cottę na talerzyk (można zanurzyć foremki na chwilę w gorącej wodzie, żeby ułatwić sobie to zadanie).