Cofnij Email Link
+ porcje
Keto Halloween

Panna cotta dyniowo – kawowa

Avatar for Modern Cavegirl
Keto panna cotta dyniowa to pyszny i atrakcyjny deser, idealny na Halloween last minute, bo robi się ją naprawdę szybko. Zwieńczona czarną galaretką kawową posiada iście halloweenową kolorystykę. Happy Halloween!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 2 minuty
Czas całkowity 47 minuty
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Amerykańska
Ilość porcji 6 sztuk
Kalorie 178.19 kcal

Składniki
  

Galaretka kawowa

  • 120 ml woda gorąca
  • 1 łyżka woda zimna
  • 2 łyżeczki kawa instant (kawy rozpuszczalna)
  • 10 kropli stewia w płynie
  • 1 łyżeczka żelatyna (w wersji wegetariańskiej zastąpić agarem)
  • 2 łyżki rum ciemny (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kakao czarne

Panna cotta dyniowa

Sposób przygotowania
 

Galaretka kawowa

  • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Instant espresso rozpuścić w gorącej wodzie, dodać stewię, czarne kakao i ewentualnie rum. Gdy żelatyna namięknie, zalać ją gorącą kawą. Przelać płyn do foremek. Odstawić do lodówki do stężenia. W międzyczasie przygotować panna cottę dyniową.

Panna cotta dyniowa

  • Zimną wodę wlać do garnuszka i posypać równomiernie żelatyną. Mleko kokosowe zblendować z pozostałymi składnikami. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać lekko całość do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Wymieszać z masą dyniową. Panna cottę rozłożyć równomiernie w foremkach na zastygniętej galaretce kawowej. Włożyć do lodówki na min. 30 minut do pełnego stężenia. Po tym czasie wykładać panna cottę na talerzyk (można zanurzyć foremki na chwilę w gorącej wodzie, żeby ułatwić sobie to zadanie).
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu