Go Back
keto Halloween

Ciasto dyniowo - czekoladowe z nietoperzem

Wypiek idealny na Halloween, w dodatku zgodny z dietą ketogeniczną, czyli keto ciasto dyniowo - czekoladowe z nietoperzem. Zachwyci nie tylko dzieci! :)
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 50 mins
Czas całkowity 1 hr 40 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Wege
Ilość porcji 10 porcji

Składniki
  

Ciasto czekoladowe

  • 3 jajka
  • 80 g rafinowanego oleju kokosowego
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 20 g czarnego kakao
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 30 g czekolady gorzkiej 99% kakao

Ciasto dyniowe

  • 200 g puree z dyni Hokkaido
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki rafinowanego oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 1/2 szklanki erytrytolu
  • 1/3 szklanki gęstego mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej, drobnej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Polewa

  • 15 g musu kokosowego
  • 40 g gęstego jogurtu kokosowego
  • 1 łyżeczka czarnego kakao

Sposób przygotowania
 

Ciasto czekoladowe

  • Olej kokosowy lub masło rozpuścić razem z czekoladą. Wszystkie pozostałe składniki zblendować i dodać rozpuszczone masło z czekoladą. Można też oddzielić białka od żółtek, ubić je na sztywną pianę i dopiero potem dodać do reszty zblendowanych składników. Wylać do foremki o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 20 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. Z ciasta wykrawać foremką nietoperze.

Ciasto dyniowe

  • Puree z dyni zblendować na gładką masę razem z jajkami, erytrytolem, olejem kokosowym, przyprawą do piernika, mlekiem kokosowym i ekstraktem z wanilii. Sypkie składniki wymieszać w osobnej miseczce, po czym dodać do masy dyniowej i dokładnie wymieszać. Masa musi być dość rzadka - jeśli mąka kokosowa nazbyt zagęściła ciasto, to należy dodać trochę więcej mleka kokosowego. Przelać masę do keksówki o wymiarach 25 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. W cieście układać pionowo kawałki ciasta czekoladowego w kształcie nietoperza zatapiając go w nim. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez ok 30- 35 minut aż do zrumienienia. Całkowicie wystudzić.

Polewa

  • Mus kokosowy rozpuścić na małym ogniu. Dokładnie wymieszać z kakao, aby nie było żadnych grudek. Na koniec dodać jogurt kokosowy i wymieszać do połączenia się składników. Ostudzone ciasto polać polewą.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (wliczając całe ciasto czekoladowe):
Wartość energetyczna: 238 kcal
Tłuszcz: 22,8 g
Węglowodany: 4,9 g
Błonnik 0,8 g
Białko 6,1 g