Pyszna niskowęglowodanowa wariacja na temat Starbucks'owego bestsellera, czyli keto dyniowe latte. Równie pyszne i równie jesienne w charakterze, a o ile zdrowsze!
Wszystkie składniki zblendować dolewając gorącej wody. Jeśli korzystasz z gotowej zaparzonej kawy, to po prostu zblenduj ją z pozostałymi składnikami. Można udekorować bitą śmietaną.
Bita śmietana z mleka kokosowego
Z 250 ml mleka kokosowego odlać 50 ml do garnuszka. Dodać erytrytol, a żelatynę posypać po wierzchu. Włączyć na niewielki ogień. Gdy żelatyna się całkowicie rozpuści dobrze wymieszać, żeby nie było żadnych grudek. Zdjąć z gazu. Dolać pozostałe mleko kokosowe. Całość przelać do syfonu i wstawić do lodówki. Dobrze schłodzić. Schłodzony syfon nabić nabojem. Dobrze wstrząsnąć i dozować bitą śmietanę na wierzchu dyniowej latte. Posypać przyprawą do piernika lub pokruszonymi ciasteczkami korzennymi (niskowęglowodanowymi).
1. Do przygotowania bitej śmietany z mleka kokosowego użyłam mleka w kartonie firmy Real Thai o zawartości tłuszczu 19%. Zauważyłam jednak, że poszczególne partie produktu różnią się od siebie odrobinę gęstością, a gęstsza część mleka ma tendencję do osiadania na dnie kartonika. Mleko użyte przeze mnie do zrobienia bitej śmietany było dość gęste, więc jeśli używasz mleka kokosowego o płynnej konsystencji, to może zaistnieć potrzeba zwiększenia ilości żelatyny albo bita śmietana może się nie udać. W razie problemów, proponuję skorzystać ze śmietanki kokosowej -tutaj nie powinno być problemów z ubiciem jej na sztywno.2. Wartość odżywcza obliczona dla kawy bez bitej śmietany.