Go Back Email Link
+ porcje
Delicje LowCarb

Delicje

Modern Cavegirl
Pyszne ciasteczka z galaretką owocową oblane czekoladą. Brzmi na zakazane na diecie niskowęglowodanowej? Nic z tych rzeczy - wypróbujcie te keto delicje, a zobaczycie, że wilk może być syty, a owca cała... :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 12 mins
Czas całkowity 47 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 8 sztuk
Kalorie 73.97 kcal

Składniki
  

Galaretka owocowa

Ciastka

Polewa

Sposób przygotowania
 

Galaretka wiśniowa

  • Sok z wiśni dość mocno podgrzać (ale nie gotować). Zdjąć z ognia, wsypać erytrytol i wymieszać aż do rozpuszczenia. Na koniec posypać po wierzchu żelatyną i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Przelać do niewielkich foremek na babeczki lub muffiny (średnica spodu musi być mniejsza niż tych, które używamy do ciastek). Wstawić do lodówki na ok. 15 minut do stężenia.

Ciastka

  • Masło rozpuścić, dodać jajko i zmiksować dodając erytrytol aż do uzyskania puszystej masy. Na koniec dodać pozostałe suche składniki i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Piec w formie do muffinów wlewając do każdego otworu 1/8 masy (ok. łyżeczkę) przez ok. 12- 15 minut (aż do lekkiego zrumienienia).

Polewa

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w garnuszku na niewielkim ogniu. Lekko ostudzić. Układać galaretki wiśniowe na ciastku i polać z obu stron rozpuszczoną czekoladą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu