Cofnij Email Link
+ porcje
Keto zupa ogórkowa

Zupa krem z ogórków

Avatar for Modern Cavegirl
Keto zupa krem z ogórków to pyszna letnia potrawa, która nada się także na chłodniejsze dni. W przeciwieństwie do tradycyjnej zupy ogórkowej, jej bazą są świeże ogórki. Pożywna i sycąca stanowi świetną przystawkę lub samodzielne lekkie danie podczas sezonu ogórkowego.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 25 minuty
Rodzaj dania Lunch, Przekąska, Zupa
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 158.25 kcal

Składniki
  

  • 1 szt. ogórek świeży długi
  • 1 szt. cebula biała mała
  • 2 łyżki masło klarowane
  • 400 ml bulion drobiowy lub warzywnego w wersji wege
  • 2 szt. żółtka lub 1 całe jajko
  • 1 pęczek koperek
  • 80 ml gęste mleko kokosowe
  • 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska - lub więcej (do smaku)
  • 1 szczypta pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania
 

  • Ogórka pokroić w kosteczkę. Cebulę drobno posiekać. Masło roztopić w garnku i zeszklić na nim cebulę. Dodać ogórki i dusić przez ok 5 minut. Jeśli używasz tapioki, to można ją dodać razem z ogórkami. Zalać całość bulionem aż do przykrycia ogórków. Gotować aż ogórki całkiem zmiękną. Zestawić garnek z ognia i zblendować wszystko na gładki krem. Żółtka lub jajko wymieszać dokładnie z mlekiem kokosowym. Wlać do gorącego kremu ogórkowego uprzednio hartując mieszankę odrobiną kremu z ogórków. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia (nie doprowadzać do wrzenia!). Doprawić solą oraz pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)