Keto zupa krem z ogórków to pyszna letnia potrawa, która nada się także na chłodniejsze dni. W przeciwieństwie do tradycyjnej zupy ogórkowej, jej bazą są świeże ogórki. Pożywna i sycąca stanowi świetną przystawkę lub samodzielne lekkie danie podczas sezonu ogórkowego.
Ogórka pokroić w kosteczkę. Cebulę drobno posiekać. Masło roztopić w garnku i zeszklić na nim cebulę. Dodać ogórki i dusić przez ok 5 minut. Jeśli używasz tapioki, to można ją dodać razem z ogórkami. Zalać całość bulionem aż do przykrycia ogórków. Gotować aż ogórki całkiem zmiękną. Zestawić garnek z ognia i zblendować wszystko na gładki krem. Żółtka lub jajko wymieszać dokładnie z mlekiem kokosowym. Wlać do gorącego kremu ogórkowego uprzednio hartując mieszankę odrobiną kremu z ogórków. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia (nie doprowadzać do wrzenia!). Doprawić solą oraz pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek.