Pożywna i dość charakterna w smaku sałatka nicejska przywołuje na myśl słoneczne wybrzeże Południowej Francji. Różnorodność smaków powoduje, że sałatka ta jest bardzo ciekawa w odbiorze - kubki smakowe wprost szaleją. Oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu. :)
Jajka ugotować na półtwardo i ostudzić. Oliwki odsączyć z zalewy. Sałatę porwać na niewielkie kawałki. W misce ułożyć sałatę, wymieszaną z pokrojonymi w kawałki pomidorami oraz oliwkami. Na wierzchu ułożyć tuńczyka w niewielkich kawałkach, drobno posiekane anchovies oraz kapary. Posypać cebulą pokrojoną w cienkie pióra. Na to wyłożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jajka. Polać dressingiem.
Dressing
Czosnek przecisnąć przez praskę i posolić. Zalać sokiem z cytryny oraz octem. Dodać musztardę i dobrze wymieszać. Na koniec dodać oliwę i energicznie mieszać do połączenia się składników. Sałatę polać dressingiem i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.