Cofnij Email Link
+ porcje
Keto zoodles

Cukiniowe tagliatelle z krewetkami i pomidorami

Avatar for Modern Cavegirl
Cukiniowe tagliatelle to idealne danie na lunch lub lekki obiad. Można dorzucić do niego ulubione dodatki. U mnie są to akurat krewetki oraz świeże pomidory. Robi się je całkiem szybko, a do ich produkcji potrzeba jedynie... obieraczki do warzyw!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 25 minuty
Ilość porcji 2 porcje
Kalorie 456.95 kcal

Składniki
  

  • 14 szt. krewetki tygrysie
  • 2 szt. cukinia średniej wielkości
  • 1/2 szt. cebula czerwona
  • 1 szt. pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnek
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • ¼ łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
  • 1 szczypta pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Cukinie umyć i pokroić wzdłuż na cienkie wstążki używając obieraczki do warzyw. Posypać solą i odstawić na 5 minut. Cukiniowe tagliatelle odsączyć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Tak samo postąpić z krewetkami. Krewetki w postaci mrożonej należy zaś uprzednio rozmrozić. Na patelni rozgrzać oliwę. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę drobno posiekać i wrzucić razem na patelnię. Podsmażyć chwilę, po czym dodać krewetki. Smażyć po ok. 1 minucie z każdej strony. Zdjąć z patelni. Teraz wrzucić na patelnię odsączone tagliatelle z cukinii. Podsmażyć, aby trochę zmiękło, po czym dodać pokrojone w niewielkie kawałki pomidory lub połówki pomidorków koktajlowych. Dusić ok. 2-3 minuty, po czym dodać krewetki i wymieszać. Serwować od razu.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)