Go Back
Keto zoodles

Cukiniowe tagliatelle z krewetkami i pomidorami

Cukiniowe tagliatelle to idealne danie na lunch lub lekki obiad. Można dorzucić do niego ulubione dodatki. U mnie są to akurat krewetki oraz świeże pomidory. Robi się je całkiem szybko, a do ich produkcji potrzeba jedynie... obieraczki do warzyw!
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 25 mins
Rodzaj dania Danie główne, Lunch, Przekąska
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 2 porcje

Składniki
  

  • 14 krewetek tygrysich
  • 2 cukinie średniej wielkości
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Cukinie umyć i pokroić wzdłuż na cienkie wstążki używając obieraczki do warzyw. Posypać solą i odstawić na 5 minut. Cukiniowe tagliatelle odsączyć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Tak samo postąpić z krewetkami. Krewetki w postaci mrożonej należy zaś uprzednio rozmrozić. Na patelni rozgrzać oliwę. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę drobno posiekać i wrzucić razem na patelnię. Podsmażyć chwilę, po czym dodać krewetki. Smażyć po ok. 1 minucie z każdej strony. Zdjąć z patelni. Teraz wrzucić na patelnię odsączone tagliatelle z cukinii. Podsmażyć, aby trochę zmiękło, po czym dodać pokrojone w niewielkie kawałki pomidory lub połówki pomidorków koktajlowych. Dusić ok. 2-3 minuty, po czym dodać krewetki i wymieszać. Serwować od razu.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 190 kcal
Tłuszcz: 9,8 g
Węglowodany: 8,9 g
Błonnik 2,9 g
Białko 19,4 g