Go Back
+ servings
Keto ciasto czekoladowe

Brownie z borówkami

Intensywnie czekoladowy klasyk w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną, czyli keto brownie z borówkami to czysta dekadencja, w dodatku bez wyrzutów sumienia! Jest to po prostu spełnienie marzeń wszystkich miłośników czekolady!
5 from 1 vote
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 50 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Wege
Ilość porcji 16 porcji

Składniki
  

  • 3 jajka duże lub 4 mniejsze
  • 1/2 szklanki erytrytolu
  • 100 g rafinowanego oleju kokosowego
  • 100 g czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości kakao lub niskowęglowodanowej
  • 25 g mąki kokosowej
  • 15 g kakao czarnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki kwaśnego winianu potasu (cream of tartar)
  • 1 szczypta soli himalajskiej , morskiej lub kłodawskiej
  • 200 g borówek

Sposób przygotowania
 

  • 3/4 czekolady rozpuścić razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu. Jajka ubić z erytrytolem na puszystą masę, dodać ekstrakt z wanilii, po czym małą strużką dolewać ostudzoną masę czekoladową. Suche składniki wymieszać osobno, dosypać do masy i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni w termoobiegu przez ok. 30 minut. Zaraz po upieczeniu wyłożyć na wierzch pozostałą czekoladę, a gdy się rozpuści równomiernie rozsmarować. Posypać borówkami. Można jeść jeszcze lekko ciepłe.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 113 kcal
Tłuszcz: 10,4 g
Węglowodany: 1,5 g
Błonnik 1,4 g
Białko 2,1 g