Pyszny deser na zakończenie sezonu truskawkowego, czyli keto truskawki w polewie w dwóch wersjach kolorystycznych zdobędą uznanie każdego łasucha. Zwłaszcza, że w tej wersji mogą sobie na nie pozwolić także osoby na diecie niskowęglowodanowej.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Każdą truskawkę zamocz w rozpuszczonej czekoladzie do 3/4 wysokości. Obtocz w posiekanych nerkowcach. Połóż na talerzyku wyłożonym papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na ok. 10 minut aby czekolada zastygła.
Truskawki w jasnej polewie
Rozpuścić w garnuszku na małym ogniu mus kokosowy wraz z sokiem z cytryny, a następnie dodawać jogurt kokosowy do uzyskania pożądanej konsystencji. Każdą truskawkę pokryć polewą do 3/4 wysokości i obtoczyć w posiekanych pistacjach. Ułożyć na talerzyku wyłożonym papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na ok. 10 minut, aby polewa zastygła.