Cofnij Email Link
+ porcje
Keto omlet

Omlet z boczkiem i szpinakiem

Avatar for Modern Cavegirl
Jajka, szpinak i boczek to składniki, które można w łatwy i szybki sposób zamienić w pyszny keto omlet. Jest to jednocześnie sprawdzony przepis na śniadanie idealne dla każdego, nie tylko dla osób na diecie ketogenicznej i Paleo!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 25 minuty
Rodzaj dania Śniadanie
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 2 porcje
Kalorie 354.73 kcal

Składniki
  

  • 100 g boczek wędzony
  • 150 g szpinak w liściach świeży lub mrożony
  • 4 szt. jajka
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia lub kwaśnego winianu potasu (inaczej cream of tartar)
  • 2 szczypty sól himalajska, kłodawska lub morska
  • 1 szczypta gałka muszkatołowa najlepiej świeżo startej

Sposób przygotowania
 

  • Szpinak świeży zblanszować w gorącej wodzie, przelać zimną wodą, odcisnąć i pokroić w mniejsze kawałki. Szpinak mrożony należy uprzednio rozmrozić i pominąć etap blanszowania. Boczek pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać szpinak oraz gałkę muszkatołową i smażyć razem jeszcze przez chwilę. Jajka ubić trzepaczką lub mikserem, posolić do smaku. Zalać zawartość patelni ubitymi jajkami i smażyć aż wierzch jajek będzie prawie ścięty. Podważyć spód łopatką i przerzucić omlet na drugą stronę (ja robię to przy pomocy talerza - zdejmuję omlet na talerz, przykrywam patelnią i szybkim ruchem odwracam całość). Dosmażyć chwilę z drugiej strony i podawać - najlepiej na ciepło.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)