Cofnij Email Link
+ porcje
keto babeczki z budyniem

Babeczki z budyniem i owocami

Avatar for Modern Cavegirl
Obłędne w smaku i wyglądzie keto babeczki z budyniem i owocami sezonowymi to deser utrzymany w letnich klimatach. Musicie je spróbować!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 6 sztuk
Kalorie 373.76 kcal

Składniki
  

Babeczki

Krem budyniowy

Owoce do dekoracji

  • 6 szt. truskawki dużych do dekoracji
  • 50 g borówek do dekoracji

Sposób przygotowania
 

Babeczki

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i rozdrobnić tak, aby uzyskać konsystencję gładkiego ciasta. Podzielić na 6 części. Każdą porcją wyłożyć silikonowe formy do babeczek/ muffinek. Schłodzić w lodówce przez 15- 20 minut. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut aż do lekkiego przyrumienienia. Ostudzić.

Krem budyniowy

  • Mleko kokosowe podgrzać z erytrytolem oraz solą na średnim ogniu aż do uzyskania temperatury ok 82 stopnii (moment na chwilę przed gotowaniem). Jajka rozbełtać w miseczce trzepaczką z ekstraktem z wanilii. Gorące mleko powoli wlewać do jajek jednocześnie intensywnie mieszając. Miksturę przelać z powrotem do garnka i podgrzewać na niewielkim ogniu aż do zgęstnienia. Gdy tylko zgęstnieje zdjąć z ognia. Lekko ostudzić i do jeszcze ciepłej masy budyniowej dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać tak, żeby nie powstały grudki. Żelatynę można namoczyć wcześniej w odrobinie zimnej wody.

Uwagi końcowe

  • Ostudzone babeczki wypełniać chłodnym kremem budyniowym i dekorować owocami.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)