Cofnij Email Link
+ porcje
keto zupa krem szpinakowa

Krem ze szpinaku z jajem

Avatar for Modern Cavegirl
Keto krem ze szpinaku to szybka, prosta i smaczna zupa, w dodatku w przepięknym kolorze głębokiej zieleni. W pełni oddaje charakter aktualnej pory roku. Polecam wszystkim miłośnikom szpinaku jako pożywną przekąskę. A może i szpinako-sceptycy dadzą się też namówić...?
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 7 minuty
Czas całkowity 22 minuty
Rodzaj dania Zupa
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 2 porcje
Kalorie 248.56 kcal

Składniki
  

  • 300 gram szpinak świeżego młodego
  • 2 łyżki masło klarowane
  • 1 ząbek czosnek
  • 500 ml bulion drobiowy lub warzywnego (ilość orientacyjna - należy dopasować gęstość do własnych upodobań)
  • sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
  • pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • 2 szt. jajka do podania

Sposób przygotowania
 

  • Masło klarowane rozpuścić na patelni. Podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucić liście szpinaku i wymieszać. Po chwili duszenia szpinak straci na objętości. Jak już całkiem zmięknie, przyprawić go solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zalać częścią bulionu i zblendować na gładką masę. Dolewać pozostały bulion aż do uzyskania pożądanej gęstości. Podawać na ciepło lub na zimno z ugotowanym na półtwardo jajkiem. Można zabielić odrobiną jogurtu kokosowego.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)