Go Back
Keto naleśniki ze szparagami

Naleśniki z szynką i szparagami

Keto naleśniki ze szparagami i szynką w sosie holenderskim to wyśmienita, choć pracochłonna propozycja na danie ze szparagami. Jednak warta zachodu - stanowi świetne połączenie smaków i powinna przypaść do gustu nie tylko fanom szparagów!
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 1 hr
Rodzaj dania Danie główne, Lunch, Przekąska
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 12 sztuk

Składniki
  

Naleśniki

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka kwaśnego winianu potasu (cream of tartar)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej kokosowy do smażenia

Sos holenderski

  • 1 jajko
  • 30 g masła klarowanego
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki wody
  • sól, pieprz do smaku

Nadzienie

  • 12 plastrów szynki gotowanej najlepiej okrągłych
  • 1 pęczek zielonych szparagów ok. 500 g

Sposób przygotowania
 

Naleśniki

  • Podane składniki umieścić w wysokim naczyniu i zblendować na gładką masę. Patelnię mocno rozgrzać. Smażyć niezbyt cienkie naleśniki smarując każdorazowo patelnię odrobiną oleju kokosowego.

Sos holenderski

  • W międzyczasie masło rozpuścić w rondelku na średnim ogniu. Jajko rozmieszać z sokiem z 1/2 cytryny oraz wodą i posolić. Gdy masło będzie już bardzo gorące, zmniejszyć ogień, a następnie wlać mieszaninę jajek z sokiem z cytryny i wodą. Energicznie mieszać aż całość zgęstnieje nie dopuszczając do ścięcia się jajka. Nie gotować!

Nadzienie

  • Szparagi ugotować w osolonej wodzie, przecedzić i przelać zimną wodą. Osuszyć. Na gotowych naleśnikach układać po plastrze szynki i po kilka ugotowanych szparagów. Zwijać w rulon zabezpieczając go wykałaczką. Podgrzać na patelni lub w piekarniku w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Naleśniki serwować polane sosem holenderskim.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 167 kcal
Tłuszcz: 13,6 g
Węglowodany: 3,4 g
Błonnik 2,8 g
Białko 9,3 g