Cofnij Email Link
+ porcje
Sernik kawowy z kalafiora

Kawowy keto sernik z kalafiora

Avatar for Modern Cavegirl
Kolejna odsłona sernika bez sera, czyli kawowy keto sernik z kalafiora. Jest to następny pyszny deser z udziałem tego niesamowitego warzywa. Pachnący aromatem kawy i czekolady. Jest ciekawym połączeniem smaków, ale także konsystencji. Chrupiąca polewa zderza się w nim bowiem z gładką, kremową konsystencją masy sernikowej. Pychota!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 1 godzina 20 minuty
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 193.27 kcal

Składniki
  

Spód

Masa kawowa

Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wszystkie składniki na spód włożyć do malaksera i rozdrobnić na gładką masę. Rozłożyć ją równomiernie w formie o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 12- 15 minut. Ostudzić

Masa kawowa

  • Kalafiora ugotować do miękkości, odcedzić i odcisnąć z nadmiaru wody. Jeszcze dość mocno ciepłego zblendować, posypać żelatyną i dalej blendować upewniając się, że cała żelatyna się rozpuściła i nie ma grudek. Dodać resztę składników i blendować dalej na gładką masę. Wyłożyć ją na upieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki do stężenia na ok 20 minut.

Polewa czekoladowa

  • Czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Dobrze wymieszać tak, aby oba składniki dobrze się ze sobą połączyły. Ostudzoną lekko polewą polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kolejne 10- 15 minut.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

1. Jeśli starasz się unikać kofeiny, proponuję kawę instant zamienić na kawę z cykorii.