Keto roladka z cukinii z łososiem to bardzo świeże i szybkie danie, które sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale także jako potrawa na uroczyste okazje. Prezentuje się znakomicie i tak samo smakuje. Sprawdźcie sami!
Kalafiora ugotować do miękkości (ok. 8 minut), przecedzić i odcisnąć z wody. Jeszcze ciepłego posypać żelatyną i zblendować. Dodać jogurt i chrzan, doprawić solą i pieprzem. Zblendować ponownie do uzyskania gładkiej masy. Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plastry i zblanszować przez 2 minuty we wrzątku, aby plastry stały się bardziej elastyczne. Plastry cukinii odcedzić i dokładnie odsączyć z wody na papierowym ręczniku. Układać plastry cukinii tak, aby odrobinę na siebie nachodziły. Na to wyłożyć plastry łososia tak, aby równomiernie pokryły one cukiniową warstwę. Wierzch posmarować kremem z kalafiora i chrzanu. Następnie zwinąć całość formując roladkę. Schłodzić w lodówce przez ok 20- 30 minut, aby krem z kalafiora stężał na tyle, żeby roladkę można było kroić w plastry.
*Uwaga na skład i jakość używanego do tego przepisu chrzanu! Produkty niektórych firm nie tylko mają w składzie niewielkie jego ilości na rzecz pirosiarczanu sodu, ale potrafią zawierać także skandaliczne ilości cukru. Wybieraj chrzany z jak najmniejszą ilością cukru, a najlepiej stosuj chrzan własnego wyrobu bez dodatku cukru.Kilka słów o firmie MOWI: jest to norweska firma zajmująca się hodowlą łososia i może się poszczycić własną jego odmianą. Łososie tej firmy są hodowane z troską: karmione karmą obfitującą w składniki pochodzenia oceanicznego, trzymane w zbiornikach zarybionych tylko w 2 %, co daje rybom optymalne warunki do rozwoju. Dzięki takim działaniom łososie tej firmy posiadają o 20% więcej kwasów omega-3 niż inne dostępne na rynku łososie. Ryby nie są również poddawane antybiotykoterapii. Produkty tej firmy charakteryzują się zatem wyższą jakością niż produkty firm konkurencyjnych.