Go Back Email Link
+ porcje
Keto kotlety rybne

Burgery z łososia

Modern Cavegirl
Znakomite keto burgery z łososia to satysfakcjonujący pod względem smaku i wartości odżywczych obiad. Sprawdzą się także na wynos, czy to do szkoły lub pracy czy też na rodzinny piknik!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 25 mins
Ilość porcji 4 sztuki
Kalorie 354.45 kcal

Składniki
  

Burgery z łososia

Sos majonezowo- bazyliowy

Dodatki (opcjonalne)

  • 4 bułki z kalafiora gotowe (z tego przepisu)
  • kilka zielonych szparagów

Sposób przygotowania
 

Burgery z łososia

  • Filet z łososia podgrzewać na parze przez ok. 3 minuty. Ostudzić i rozdrobnić widelcem na mniejsze cząstki. Przełożyć do malaksera, dodać jajko, mąkę z maranty oraz skórkę i sok z połowy cytryny. Rozdrobnić na stosunkowo gładką masę. Na patelni rozgrzać tłuszcz (masło klarowane + oliwa z oliwek). Powstałą masę podzielić na 4 równe części, formować kotlety i układać na rozgrzanym tłuszczu. Smażyć z każdej strony na rumiano.

Sos majonezowo- bazyliowy

  • Wszystkie składniki sosu zblendować. Szparagi gotować przez ok. 7 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. Burgery z łososia podawać w bułkach z kalafiora polane sosem w towarzystwie gotowanych szparagów. Smacznego!
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

1. Wartość odżywcza obliczona tylko dla burgerów, bez dodatków.

Kilka słów o firmie MOWI: jest to norweska firma zajmująca się hodowlą łososia i może się poszczycić własną jego odmianą. Łososie tej firmy są hodowane z troską: karmione karmą obfitującą w składniki pochodzenia oceanicznego, trzymane w zbiornikach zarybionych tylko w 2 %, co daje rybom optymalne warunki do rozwoju. Dzięki takim działaniom łososie tej firmy posiadają o 20% więcej kwasów omega-3 niż inne dostępne na rynku łososie. Ryby nie są również poddawane antybiotykoterapii. Produkty tej firmy charakteryzują się zatem wyższą jakością niż produkty firm konkurencyjnych.