Cofnij Email Link
+ porcje
sernik z kalafiora z tahini

Sernik z kalafiora z tahini i sosem karmelowym

Avatar for Modern Cavegirl
Kolejna wariacja na temat popularnego sernika. Sernik z kalafiora tym razem z dodatkiem tahini i sosu karmelowego. Oczywiście całość mieści się w wytycznych diety ketogenicznej i Paleo! Palce lizać!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 8 minuty
Czas całkowity 38 minuty
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 16 Porcji
Kalorie 135.41 kcal

Składniki
  

Spód

Masa sernikowa

Sos karmelowy

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Roztop olej kokosowy i wymieszaj z pozostałymi składnikami w celu uzyskania jednolitej masy. Wylepić nią spód formy o średnicy 18- 20 cm. Włożyć do lodówki.

Masa sernikowa

  • Kalafiora ugotować do miękkości (ok. 8 min), odcedzić i odcisnąć z nadmiaru wody. Jeszcze ciepły zmiksować z żelatyną, a następnie resztą składników. Dosłodzić w razie potrzeby. 3/4 masy wylać na migdałowy spód, a 1/4 wymieszać z kawą z cykorii. Wyłożyć na wierzch masy sernikowej.

Sos karmelowy

  • Masło rozpuścić w garnuszku na średnim ogniu. Dodać erytrytol i rozpuścić. Dodać mleko kokosowe i sól. Gotować przez ok. 15 minut aż do zgęstnienia. Polać sosem cały sernik lub pojedyncze kawałki.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)