Go Back
Keto szparagi zawijane w szynkę

Szparagi w szynce

Keto szparagi w szynce to kolejna propozycja w ramach szparagowego sezonu. Jest to pyszne, niskokaloryczne danie, które świetnie wpisuje się w dietę ketogeniczną.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 35 mins
Rodzaj dania Danie główne, Dodatek, Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 2 porcje

Składniki
  

  • 0,5 pęczka zielonych szparagów ok. 250 gram lub 24 szparagi
  • 8 plastrów szynki długo dojrzewającej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania
 

  • Szparagi dokładnie wypłucz, po czym odłam i oderwij twarde końcówki. Gotuj przez ok. 8 minut w lekko osolonej wodzie. Przelej zimną wodą i odcedź lub osusz ręcznikiem papierowym. Bierz po ok. 3 szparagi i zawijaj w wybraną szynkę typu długo dojrzewającego tworząc rulonik. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Smaż ruloniki ze szparagów i szynki z każdej strony po kilka minut aż się lekko przyrumienią. Pod koniec usmaż 2 jajka sadzone. Posyp solą i pieprzem. Podawaj ze szparagami w szynce.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 246 kcal
Tłuszcz: 19,7 g
Węglowodany: 4,9 g
w tym błonnik 1,9 g
Białko 16,7 g