Cofnij Email Link
+ porcje
Indyjskie keto curry z krewetkami

Curry z krewetkami

Avatar for Modern Cavegirl
Keto curry to bardzo aromatyczne danie jednogarnkowe inspirowane kuchnią indyjską. Bazą sosu jest mleczko kokosowe i pomidory, wzbogacone pastą curry. W ten sposób można przygotować większość mięs oraz warzyw, a efekty są naprawdę zachwycające!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 35 minuty
Kuchnia Indyjska
Ilość porcji 2 porcje
Kalorie 369.17 kcal

Składniki
  

  • 100 ml gęste mleko kokosowe
  • 100 ml przecier pomidorowy
  • 1 łyżeczka pasta curry u mnie Matsaman Curry Paste
  • 12 krewetki tygrysie
  • 80 g fasolka szparagowa (może być z mrożonki)
  • 2 łodygi seler naciowy
  • 200 g makaron shirataki w zalewie (1 opakowanie)

Sposób przygotowania
 

  • Przecier lub koncentrat pomidorowy wymieszać w garnuszku z mlekiem kokosowym. Dodać pastę curry. Doprowadzić całość do wrzenia i gotować sos przez kilka minut na średnim ogniu aż lekko zgęstnieje. Seler naciowy pokroić w drobne kawałki i razem z przelaną wrzątkiem fasolką szparagową dorzucić do garnka. Gotować następne kilka minut, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie odsączyć makaron shirataki z zalewy, przepłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do sitka, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodać go do dania i dobrze wymieszać. Jeśli danie jest zbyt gęste, można dodać bulionu do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dodać krewetki i gotować już tylko 2-3 minuty. Podawać gorące.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)