Cofnij Email Link
+ porcje
Keto pasztet z mięsa z rosołu pieczony

Pasztet świąteczny

Avatar for Modern Cavegirl
Wyborny świąteczny keto pasztet to kwintesencja diety ketogenicznej. Idealny na duże i małe okazje, choć sprawdzi się także na co dzień.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Czas całkowity 1 godzina 15 minuty
Rodzaj dania Lunch, Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 18 porcji
Kalorie 132.41 kcal

Składniki
  

  • 450 gram wątróbka drobiowa
  • 250 gram karkówka
  • 150 gram boczek wędzony
  • 300 gram mięso drobiowe gotowane (najlepiej z rosołu)
  • 1 szt. cebula duża
  • 1 łodyga seler naciowy
  • 3 szt. jajka
  • 2 łyżki masło klarowane
  • sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
  • pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • kurkuma do smaku

Sposób przygotowania
 

  • Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni razem z posiekaną cebulą. Dodać pokrojoną w kostkę karkówkę oraz drobno pokrojony seler naciowy. Smażyć na średnim ogniu jeszcze przez ok. 10 minut. Jeśli zaczyna się mocno rumienić można zmniejszyć ogień i przykryć. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz kurkumą. Przełożyć do miski i ostudzić.
  • Na patelni rozpuścić masło klarowane i zrumienić na nim oczyszczoną wątróbkę. Mięso z rosołu oddzielić od kości. Wymieszać z wątróbką oraz wcześniej przygotowaną karkówką z boczkiem. Przekładać partiami do misy malaksera i rozdrobnić na gładką masę. Jeśli masa wyjdzie bardzo gęsta można dodać odrobinę wody lub bulionu. Spróbować i w razie konieczności przyprawić mając na uwadze, że do masy zostaną dodane 3 jajka.
  • Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy mięsnej, a białka ubić z odrobiną soli na puszysto. Delikatnie wmieszać je do masy mięsnej, po czym przełożyć całość do niewielkiej keksówki (25 x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przy użyciu funkcji termoobiegu.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)