Pyszna imitacja włoskiego klasyka, czyli keto pizza z kalafiora. Z aromatycznym sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami danie to może stać się świetną alternatywą dla tej popularnej, ale pełnej węglowodanów potrawy.
10plastrówsalami(opcjonalnie - w wersji wege pominąć)
3/4szt.cukiniaśredniej wielkości pokrojonej w plastry
5szt.pieczarkipokrojone w plastry
5plastrówmozzarella
Sposób przygotowania
Spód
Kalafiora zetrzeć na tarce, po czym ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i odcisnąć z wody (najbardziej jak się da). Wymieszać masę kalafiorową z jajkiem i zmielonym siemieniem. Dodać przyprawy. Ciasto rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formując okrągły placek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu. Piec ok. 20- 25 minut aż do lekkiego przyrumienienia.
Sos pomidorowy
Oliwę rozgrzać na patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę i usmażyć na gorącej oliwie. Dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku. Konsystencję dopasować do swoich upodobań. Jeśli sos jest za gęsty, można dodać odrobinę wody lub więcej oliwy. Gdy spód jest już gotowy, należy posmarować go sosem, wyłożyć ulubione dodatki i piec przez następne 15 minut.