Cofnij Email Link
+ porcje
keto pizza z kalafiora

Pizza z kalafiora

Avatar for Modern Cavegirl
Pyszna imitacja włoskiego klasyka, czyli keto pizza z kalafiora. Z aromatycznym sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami danie to może stać się świetną alternatywą dla tej popularnej, ale pełnej węglowodanów potrawy.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Czas całkowity 1 godzina 5 minuty
Kuchnia Włoska
Ilość porcji 2 porcje
Kalorie 865.3 kcal

Składniki
  

Spód

Sos pomidorowy

  • 30 g koncentrat pomidorowy
  • 1 ząbek czosnek
  • 5 łyżek oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki bazylia suszona
  • 1/2 łyżeczki oregano suszone
  • 4 krople stewia w płynie lub suszonej/ szczypta erytrytolu do smaku
  • sól, pieprz do smaku

Dodatki

  • 10 plastrów salami (opcjonalnie - w wersji wege pominąć)
  • 3/4 szt. cukinia średniej wielkości pokrojonej w plastry
  • 5 szt. pieczarki pokrojone w plastry
  • 5 plastrów mozzarella

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Kalafiora zetrzeć na tarce, po czym ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i odcisnąć z wody (najbardziej jak się da). Wymieszać masę kalafiorową z jajkiem i zmielonym siemieniem. Dodać przyprawy. Ciasto rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formując okrągły placek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu. Piec ok. 20- 25 minut aż do lekkiego przyrumienienia.

Sos pomidorowy

  • Oliwę rozgrzać na patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę i usmażyć na gorącej oliwie. Dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku. Konsystencję dopasować do swoich upodobań. Jeśli sos jest za gęsty, można dodać odrobinę wody lub więcej oliwy. Gdy spód jest już gotowy, należy posmarować go sosem, wyłożyć ulubione dodatki i piec przez następne 15 minut.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)