Go Back
Keto pizza

Pizza z kalafiora

Pyszna imitacja włoskiego klasyka, czyli keto pizza z kalafiora. Z aromatycznym sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami danie to może stać się świetną alternatywą dla tej popularnej, ale pełnej węglowodanów potrawy.
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 35 mins
Czas całkowity 1 hr 5 mins
Rodzaj dania Danie główne, Lunch, Przekąska
Kuchnia Włoska
Ilość porcji 2 porcje

Składniki
  

Spód

  • 1 kalafior (ok. 400 g)
  • 1 jajko duże
  • 2 łyżki siemienia lnianego drobno zmielonego
  • 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 szczypta soli himalajskiej lub morskiej

Sos pomidorowy

  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
  • 1/2 łyżeczki oregano suszonego
  • 1 szczypta stewii suszonej lub kilka kropli stewii w płynie/ szczypta erytrolu do smaku
  • sól, pieprz

Dodatki

  • 10 plastrów salami
  • 3/4 średniej cukinii pokrojonej w plastry
  • 5 pieczarek pokrojonych w plastry
  • 5 plastrów mozzarelli (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Kalafiora zetrzeć na tarce, po czym ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i odcisnąć z wody (najbardziej jak się da). Wymieszać masę kalafiorową z jajkiem i zmielonym siemieniem. Dodać przyprawy. Ciasto rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formując okrągły placek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu. Piec ok. 20- 25 minut aż do lekkiego przyrumienienia.

Sos pomidorowy

  • Oliwę rozgrzać na patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę i usmażyć na gorącej oliwie. Dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku. Konsystencję dopasować do swoich upodobań. Jeśli sos jest za gęsty, można dodać odrobinę wody lub więcej oliwy. Gdy spód jest już gotowy, należy posmarować go sosem, wyłożyć ulubione dodatki i piec przez następne 15 minut.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez dodatków):
Wartość energetyczna: 238 kcal
Tłuszcz: 17,6 g
Węglowodany: 9,2 g
w tym błonnik 6,5 g
Białko 9,9 g