Go Back
+ servings
Keto tarta ze szpinakiem

Tarta szpinakowa

Klasyczna tarta ze szpinakiem w nowej wersji, zgodnej z dietą ketogeniczną. Kokosowy maślany spód perfekcyjnie komponuje się ze szpinakowo- jajecznym nadzieniem.
5 from 1 vote
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 35 mins
Czas całkowity 1 hr 5 mins
Rodzaj dania Danie główne, Lunch, Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Europejska, Wege
Ilość porcji 12 porcje

Składniki
  

Spód

  • 1 jajko duże
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego rafinowanego

Nadzienie

  • 120 gram boczku wędzonego
  • 1 ząbek czosnku duży
  • 450 gram szpinaku mrożonego Hortex
  • 2 jajka
  • 5 łyżek gęstego mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wszystkie składniki zmiksować w malakserze. Wylepić ciastem wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o średnicy 18-20 cm. Schłodzić w lodówce. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10- 15 minut (do lekkiego zezłocenia).

Nadzienie

  • Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Gdy tłuszcz się już wytopi, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez ok 2-3 minuty. Dodać szpinak. Odparować całą wodę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ostudzić. Jeśli masa wyszła bardzo gęsta, to dodać kilka łyżek mleka kokosowego. Wymieszać z jajkami. Wyłożyć na podpieczony spód i piec jeszcze przez ok 25 minut.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 137 kcal
Tłuszcz: 10,9 g
Węglowodany: 1,4 g
Błonnik 2,2 g
Białko 7,4 g
 
Wiosenny konkurs od Matki Natury