Cofnij Email Link
+ porcje
keto tort budyniowy z żurawiną

Tort budyniowy z żurawiną

Avatar for Modern Cavegirl
Keto tort budyniowy z żurawiną to pyszny warstwowy tort, gdzie mięciutki biszkopt spotyka się z aksamitnym kremem budyniowym i kwaskowatą konfiturą żurawinową. Idealny nie tylko na Boże Narodzenie, ale także Sylwestra czy okres Karnawału.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 25 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Czas całkowity 5 godziny
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 304.68 kcal

Składniki
  

Biszkopt

Konfitura żurawinowa

  • 150 g żurawina świeżej
  • ½ szt. pomarańcza
  • 1 łyżka keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol

Krem budyniowy

Dekoracja

Sposób przygotowania
 

Biszkopt

  • Białka rozdzielić od żółtek i utrzeć na sztywno z solą, dodając pod koniec erytrytol. Dalej miksując dodać także 2 żółtka (pozostałe 2 idą do kremu), a następnie cienkim strumieniem także olej i ekstrakt z wanilii. Suche składniki wymieszać ze sobą, po czym delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Przełożyć do niewielkiej tortownicy (u mnie średnica 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 - 25 minut aż wierzch ciasta się lekko przyrumieni. Ostudzić i przekroić wzdłuż na pół. Wymieszać rum z wodą i powstałą miksturą nasączyć blaty.

Konfitura żurawinowa

  • Żurawinę zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Gotować na wolnym ogniu przez 5 -8 minut aż żurawina zmięknie, a większość płynu wyparuje. Całość zblendować na gładką masę (powinna mieć konsystencję konfitury). Ostudzić.

Krem budyniowy

  • Żółtka wymieszać z połową mleka i erytrytolem, dodać ekstrakt z wanilii. Całość umieścić w garnku i podgrzewać na średnim ogniu. W pozostałym mleku wymieszać dokładnie mąkę ziemniaczaną. Gdy masa żółtkowa stanie się gorąca, wlać mleko ze skrobią. Następnie mieszać energicznie dalej gotując aż masa stanie się gorąca i mocno zgęstnieje (nie doprowadzić do ścięcia się żółtek!). Zestawić z ognia, lekko ostudzić, po czym wierzch przykryć folią spożywczą i schłodzić. Masło klarowane utrzeć z erytrytolem na puszystą masę, dodawać po łyżce budyń aż do wyczerpania. Następnie w ten sam sposób wmieszać jogurt kokosowy.

Dekoracja

  • Każdy blat przełożyć konfiturą żurawinową oraz kremem budyniowym. Odstawić do lodówki do pełnego stężenia (minimum 4 h, najlepiej na całą noc). Przed podaniem wierzch tortu obsypać wiórkami kokosowymi i pestkami granatu.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu