Cofnij Email Link
+ porcje
keto tarta egg nog

Tarta Egg nog

Avatar for Modern Cavegirl
Świąteczne ciasto musi być wyjątkowe. Dokładnie taka jest ta keto tarta z Egg nog. Pachnąca cynamonem i kremowa od żółtek. Nutka rumu nadaje jej szczególnego smaku. No to Wesołych Świąt!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 5 godziny
Rodzaj dania Deser
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 319.37 kcal

Składniki
  

Kruchy spód cynamonowy

Skondensowane mleko kokosowe

Egg nog

Nadzienie - pozostałe składniki

  • 2 łyżki sok z cytryny
  • 2 opakowania gęsty jogurt kokosowy (ok. 300 g)
  • 2 łyżeczki żelatyna w wersji wege zastąpić agarem
  • ¼ szklanki woda
  • ¼ łyżeczki gałka muszkatołowa
  • ½ łyżeczki cynamon

Sposób przygotowania
 

Kruchy spód cynamonowy

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełożyć na formę do tarty o średnicy wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (tryb góra + dół) i piec ciasto przez ok. 15 -18 minut do lekkiego zrumienienia. Ostudzić.

Skondensowane mleko kokosowe

  • Umieść składniki w garnuszku i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez ok. 30 minut aż ok. połowa płynu odparuje i całość znacznie zgęstnieje. Ostudzić.

Egg nog

  • Mleko zagotować z laską cynamonu i gałką muszkatołową (w wersji wege dodać w tym momencie także agar). Gotować przez ok. 8 minut. Żółtka ubić ze słodzidłem. Zahartować gorącym mlekiem kokosowym wyjąwszy uprzednio cynamon. Przelać całość z powrotem do garnuszka i gotować przez kolejne 4-5 minut aż całość zgęstnieje (nie doprowadzić do ścięcia żółtek!). Odstawić z ognia, a gdy lekko ostygnie dodać rum i ekstrakt z wanilii. Schłodzić.

Nadzienie

  • Żelatynę namoczyć w połowie wody. Drugą połowę zagotować, po czym dodać do żelatyny i wymieszać, żeby nie było grudek. Skondensowane mleko kokosowe ubić trzepaczką z jogurtami. Dodać sok z cytryny i przyprawy, a następnie Egg nog. Zmiksować do połączenia składników. Pod koniec miksowania wlać rozpuszczoną żelatynę. Masę wylać na piernikowy spód i wstawić do lodówki do pełnego stężenia (min. 4 h, najlepiej na całą noc).
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)