Pyszny sposób na łososia, który pozwala zachować jego pełnię właściwości odżywczych. Mowa oczywiście o łososiu marynowanym w przyprawach, przygotowanym na modłę skandynawską, gdzie określa się go mianem gravlax. Pyszny i zdrowy, pełen kwasów omega-3 poleca się nie tylko na wigilijny stół. :)
Fileta umyć i osuszyć. Pieprz i jałowiec rozdrobnić w moździerzu, wymieszać z solą i erytrytolem. Duże płaskie naczynie wysypać połową mieszanki przypraw, ułożyć na nich łososia skórą do dołu i posypać obficie resztą przypraw. Lekko wmasować przyprawy w łososia, po czym zawinąć całość folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie, zlać płyn, który się zebrał w naczyniu, a łososia osuszyć i otrzepać z pozostałości przypraw. Kroić ostrym nożem na cieniutkie plasterki.