Go Back
keto cinnamon rolls

Cinnamon rolls

Zimowy klasyk, który dzięki aromatycznemu cynamonowi kojarzy się ze Świętami. Nie są to jednak pierniczki, a keto cinnamon rolls. Równie pyszne i korzenne w smaku. Idealne do porannej kawy.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 1 hr 25 mins
Rodzaj dania Deser, Śniadanie
Kuchnia Amerykańska, Skandynawska, Wege
Ilość porcji 7 sztuk

Składniki
  

Ciasto

  • 4 łyżki gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka drożdży instant czubata
  • 1 łyżka inuliny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany kokosowej
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 30 g masła klarowanego
  • 30 g oleju kokosowego rafinowanego
  • 35 g łusek babki jajowatej
  • 25 g mąki kokosowej
  • 5 g białka hydrolizowanego (peptydów kolagenowych)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej

Nadzienie

  • 30 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 2 łyżeczki cynamonu

Lukier

  • 25 ml gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżka inuliny

Sposób przygotowania
 

Ciasto

  • Mleko kokosowe wymieszać z drożdżami i inuliną, odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby "ruszyły". Pozostałe suche składniki (poza 20 g mąki kokosowej) wymieszać ze sobą, tłuszcz rozpuścić. Gdy zaczyn drożdżowy zacznie wyraźnie pracować i na jego powierzchni pojawią się bąbelki, dodać jajka, śmietanę oraz erytrytol. Zmiksować na gładką masę, po czym dodać tłuszcz i dalej mieszać. Następnie partiami dorzucać mieszankę suchych składników miksując dalej. Powstałe ciasto przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu na ok. 20 - 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką kokosową i podsypując pozostałą mąką rozwałkować na średniej grubości owalny placek.

Nadzienie

  • Olej kokosowy rozpuścić z erytrytolem i cynamonem aż do uzyskania w miarę gładkiej masy. Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto drożdżowe, zwinąć w rulon i kroić w poprzek na kawałki tej samej wysokości. Układać pionowo w okrągłej tortownicy jeden obok drugiego. Odstawić na kolejne 20 - 30 minut do wyrośnięcia, po czym piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie grzania góra + dół przez ok. 30 minut aż się lekko przyrumienią.

Lukier

  • Inulinę rozpuścić w mleku kokosowym i podgrzewać na średnim ogniu do lekkiego zgęstnienia. Polać lukrem ostudzone cinnamon rolls.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 199 kcal
Tłuszcz: 16,9 g
Węglowodany: 8,2 g
Błonnik 6,4 g
Białko 3,2 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: