Go Back
keto wegański placek dyniowy

Wegański placek dyniowy

Mocno dyniowy i pełen aromatycznych przypraw - taki właśnie jest ten keto wegański placek dyniowy. Idealny na końcówkę jesieni, do gorącego kubka kawy lub herbaty. :)
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 35 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Amerykańska, Vegan, Wege
Ilość porcji 9 porcji

Składniki
  

Ciasto dyniowe

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 0,75 szklanki gęstego mleka kokosowego
  • 0,5 szklanki erytrytolu
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 0,33 szklanki mąki dyniowej
  • 1 łyżka mąki lnianej lub zmielonych nasion lnu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki cream of tartar inaczej kamień winny lub kwaśny winain potasu
  • 0,25 łyżeczki sody spożywczej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej

Polewa czekoladowa (opcjonalnie)

  • 1 kostka czekolady gorzkiej lub dowolnej niskowęglowodanowej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego

Sposób przygotowania
 

Ciasto dyniowe

  • Wymieszać mokre składniki z erytrytolem. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki i dodać do mokrych. Wymieszać dokładnie. Kwadratową blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić ciastem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 30 - 40 minut aż wierzch się lekko przyrumieni.

Polewa czekoladowa

  • Oba składniki polewy rozpuścić na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gdy polewa zgęstnieje, lecz nadal będzie płynna polać wierzch placka dyniowego formując esy floresy.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 114 kcal
Tłuszcz: 7,1 g
Węglowodany: 3,9 g
Błonnik 1,1 g
Białko 4,9 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: