Go Back
Keto ciasto czekoladowo - mandarynkowe

Ciasto czekoladowo - mandarynkowe

Pyszne ciasto o upojnym smaku mandarynek i czekolady. Iście świąteczne. Keto ciasto czekoladowo - mandarynkowe to must-do tegorocznych Świąt!
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 1 hr
Czas całkowity 1 hr 15 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Wege
Ilość porcji 8 porcji

Składniki
  

Ciasto

  • 3 jajka
  • 0,5 szkalnki erytrytolu
  • 100 g czekolady gorzkiej min. 85% kakao lub niskowęglowodanowej, może być pomarańczowa
  • 60 g oleju kokosowego
  • 1 pomarańcza lub kilka małych mandarynek (ok. 80 - 90 g)
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 2 łyżki śmietany kokosowej lub jogurtu kokosowego
  • 30 ml espresso
  • 15 g ciemnego kakao
  • 15 g mąki kokosowej
  • 0,5 łyżeczki kwaśnego winianu potasu inaczej kamień winny
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa

  • 100 g czekolady gorzkiej min. 85% kakao lub niskowęglowodanowej, może być pomarańczowa
  • 180 g śmietany kokosowej (dałam to, co mi zostało po dodaniu 2 łyżek do ciasta)
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 5 kropli stewii w płynie (opcjonalnie - w zależności od poziomu słodkości czekolady)
  • 1 garść skórki pomarańczowej suszonej
  • 1 garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania
 

Ciasto

  • Pomarańczę/ mandarynki ponakłuwać widelcem i gotować 10-20 minut aż zmiękną. Odcedzić i ostudzić. Czekoladę rozpuścić na małym ogniu lub w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Jajka ubić z erytrytolem na puszystą masę. Pomarańczę/ mandarynki zblendować wybierając pestki i połączyć z masą czekoladową, a następnie partiami dodawać do masy jajecznej miksując na średnich obrotach. Dodać także espresso, śmietanę i ekstrakt pomarańczowy. Kakao, mąkę, sodę i kamień winny wymieszać i dodawać po trochu do ciasta. Ciasto może wyjść dość gęste. Przełożyć je do tortownicy o średnicy 20 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni w trybie grzania góra + dół przez ok. 45 - 50 minut (do suchego patyczka). Studzić powoli, żeby ciasto nie opadło.

Polewa

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu. Dodać śmietanę i wymieszać na gładką masę. Dosłodzić stewią w razie potrzeby. Masę czekoladową wyłożyć na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarować. Posypać suszoną skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 298 kcal
Tłuszcz: 26,7 g
Węglowodany: 6,6 g
Błonnik 0,9 g
Białko 5,8 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: