Go Back
keto kostka dyniowo - orzechowa

Keto kostka dyniowo - orzechowa

Iście sezonowo i jakże smacznie! :) Nie ma to co połączenie dyni i orzechów w jednym cieście... Zwłaszcza jeśli to keto kostka dyniowo - orzechowa. Pycha!
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 50 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Wege
Ilość porcji 8 porcji

Składniki
  

Ciasto

  • 1 szklanka dyni startej na tarce o małych oczkach
  • 0,5 szklanki inuliny
  • 1 duże jajko
  • 0,33 szklanki masła klarowanego rozpuszczonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 szklanki lnu złocistego zmielonego
  • 1 łyżeczka mąki kokosowej
  • 0,5 łyżeczki cream of tartar (kamień winny/ kwaśny winian potasu)
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich lub pecan posiekanych na kawałki

Krem

  • 0,66 tabliczki białej czekolady domowej roboty (link w treści wpisu)
  • 100 g kwaśnej śmietany kokosowej PlantOn

Polewa

  • 0,33 tabliczki białej czekolady domowej roboty (link w treści wpisu)
  • 1 łyżka gęstego mleka kokosowego
  • 1/4 szkalnki orzechów włoskich posiekanych na kawałki

Sposób przygotowania
 

Ciasto

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wymieszać suche składniki w jednej miseczce. W drugiej misce zmiksować dynię, inulinę, masło, jajko i ekstrakt z wanilii. Wymieszać z suchymi składnikami oraz 1/2 szklanki orzechów. Ciasto wyłożyć do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm i piec przez około 30 minut. Ostudzić.

Krem

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Zmiksować ze śmietaną kokosową. Wstawić na kilka minut do lodówki do zgęstnienia. Ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem.

Polewa

  • Polewę rozpuścić w kapieli wodnej z mlekiem kokosowym i ostudzić. Polać wierzch ciasta i poukładać siekane orzechy.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 301 kcal
Tłuszcz: 25,6 g
Węglowodany: 4,8 g
Błonnik 14,3 g
Białko 6,7 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: