Go Back
keto knedle dyniowe ze śliwkami

Knedle dyniowe ze śliwkami

Kolejny sposób na pyszny i odżywczy jesienny posiłek z użyciem dyni i śliwek - keto knedle dyniowe ze śliwkami. No i zapachniało cynamonem. Jak u babci. :)
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 5 mins
Czas całkowity 15 mins
Rodzaj dania Danie główne, Przekąska
Kuchnia Polska, Wege
Ilość porcji 6 sztuk

Składniki
  

Knedle

  • 5 sztuk śliwek węgierek
  • 2 jajka
  • 3 łyżki puree z dyni
  • 10 g mąki kokosowej
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 20 g łusek babki płesznik zmielonych na pył (psyllium husk)
  • 50 g wrzątku
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Omasta

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 kostka czekolady gorzkiej niskowęglowodanowej
  • 0,25 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania
 

  • Jajka zmiksować z puree z dyni, dodać sól, mąkę kokosową i łuski babki płesznik. Wlać gorąca wodę i miksować do uzyskania jednorodnego ciasta. Odstawić do zgęstnienia. Śliwki przekroić wzdłuż na pół. Każdą połowę obtoczyć w mieszance erytrytolu z cynamonem i z powrotem złożyć. Ciasto na knedle podzielić na 5- 6 części w zależności od wielkości śliwek. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą uformować kulkę, a następnie ją spłaszczyć. Na wierzchu ułożyć śliwkę i oblepić ją ciastem. Uformować okrągłego knedla. Odstawić i to samo zrobić z pozostałą częścią ciasta. Knedle gotować w osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut (wrzucać na wrzątek, ale nie doprowadzić do tego, żeby się bardzo intensywnie gotowały).
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, wymieszać z cynamonem. Polewać gotowe knedle razem z rozpuszczoną czekoladą. Można również odsmażyć je po wystygnięciu w maśle klarowanym.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 100 kcal
Tłuszcz: 7,5 g
Węglowodany: 3,8 g
Błonnik 0,5 g
Białko 3,7 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: