Cofnij Email Link
+ porcje
keto kotlety dyniowe

Kotlety dyniowe

Avatar for Modern Cavegirl
Wege keto obiad, w dodatku sezonowy? Proszę bardzo - te keto kotlety dyniowe wpisują się w każdą z tych kategorii. Smaczne, zdrowe i pożywne. Czego chcieć więcej...?
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Czas całkowity 15 minuty
Ilość porcji 4 kotlety
Kalorie 141.55 kcal

Składniki
  

  • 200 g puree z dyni u mnie Hokkaido (zblendowana dynia upieczona w piekarniku)
  • 2 szt. jajka
  • 2 łyżki len złoty
  • 2 łyżki słonecznik łuskany
  • 2 szczypty sól himalajska, kłodawska lub morska
  • 1 szczypta gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka natka pietruszki posiekana (opcjonalnie)
  • 1 porcja masło klarowane lub smalec do smażenia (ok. 20 g)

Sposób przygotowania
 

  • Jajka rozbełtać i wymieszać z puree z dyni. Len i słonecznik zmielić w młynku do kawy. Dodać do masy razem z solą i gałką muszkatołową. Odstawić masę na chwilę do zgęstnienia. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Masę podzielić na 4 części. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formować okrągłe kotlety i smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż do zrumienienia.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

  1. Kotlety można opanierować stosując panierkę ze skórek wieprzowych tak jak w przepisie na keto kotlety schabowe. Będą wtedy chrupiące z wierzchu.