Cofnij Email Link
+ porcje
keto tarta z malinami

Keto tarta lamington

Avatar for Modern Cavegirl
A na zakończenie lata keto tarta lamington. Jest to wariacja na temat pewnych australijskich słodyczy z czekoladą, wiórkami kokosowymi i malinami w roli głównej. Pyszność nad pysznościami! :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 1 godzina 35 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Australijska
Ilość porcji 10 porcji
Kalorie 262.55 kcal

Składniki
  

Kruchy spód

Warstwa czekoladowa

Warstwa kokosowa

Galaretka malinowa

  • 1,5 szklanki maliny
  • szklanki woda
  • 2 łyżeczki agar

Sposób przygotowania
 

Kruchy spód

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na gładką masę. Wylepić ciastem tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić przez 20 minut w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec ciasto przez ok 15 minut w opcji pieczenia góra + dół. Wyjąć i ostudzić.

Warstwa czekoladowa

  • Mleko z czekoladą podgrzać w rondelku aż do pełnego rozpuszczenia czekolady. Ostudzić i wylać na kruchy spód. Wstawić do lodówki do stężenia.

Warstwa kokosowa

  • Mleko kokosowe ubić trzepaczką z bezcukrowym syropem klonowym lub erytrytolem i lecytyną (jeśli jej używasz). Dorzuć wiórki kokosowe i dobrze wymieszaj tak, aby całe były pokryte mlekiem. Wyłóż na warstwę czekoladową, gdy ta już stężeje. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania ostatniej warstwy.

Galaretka malinowa

  • 1/3 malin odłóż do dekoracji. Pozostałe maliny zblenduj z wodą i przecedź przez sitko tak, aby pozbyć się pestek. Uzyskany mus malinowy podgrzej w garnuszku dosypując agar. Gdy tylko zacznie się gotować, zdejmij z ognia i ostudź chwilę. Nie pozwól jednak masie malinowej całkiem zgęstnieć. Gdy będzie jeszcze lekko płynna, ale już chłodna, wylej masę na wierzch warstwy kokosowej i udekoruj pozostałymi malinami. Wstaw do lodówki na min. 1 h.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)